Βορειοελλαδίτες έμποροι στο τέλος της Τουρκοκρατίας : ο Σταύρος Ιωάννου - Ιγγλέση, Αγγελική (Ιστορικό Αρχείο Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, 2004)
Στο παρόν βιβλίο αναλύεται η δραστηριότητα της "εμπορικής και τραπεζικής" εταιρείας του Γιαννιώτη εμπόρου και τραπεζίτη Σταύρου Ιωάννου, πατέρα του ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Γεωργίου Σταύρου, ο οποίος διετέλεσε επίσης προεστώς των Ιωαννίνων και οικονομικός διαχειριστής του Αλή Πασά. Η εταιρεία "Σταύρος Ιωάννου & Σία" με έδρα τη Βιέννη ανέπτυξε τη δράση της σε ένα εκτενές δίκτυο ευρωπαϊκών και οθωμανικών αγορών εμπορευόμενη βαμβάκι και συναλλαγματικές. Χρονικά εντάσσεται στην περίοδο 1770-1820, που συμπίπτει με την ακμή του ελληνικού εμπορίου. Από τη μελέτη των λογιστικών βιβλίων της εταιρείας προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες για το τραπεζικό σύστημα της εποχής, τις τεχνικές χρήσης και διακίνησης της συναλλαγματικής ως μέσου πληρωμής και ως πιστωτικού μέσου, το εμπόριο βαμβακιού, τους εμπορικούς δρόμους, τη σημασία και τον ρόλο κάθε αγοράς στη δικτύωση του εμπορίου της εταιρείας, τις σχέσεις μεταξύ των αγορών, καθώς επίσης και τις στρατηγικές επένδυσης των κεφαλαίων των εμπόρων.