Μια στάλα δηλητήριο, μια στάλα μέλι : μυθιστόρημα - Lopinot, Joelle, 1956- (Σταθμός στη σύγχρονη λογοτεχνία, 2006)
Σ' αυτό το διαφορετικό μυθιστόρημα το λόγο έχει ένα παιδί, ο Αλέξανδρος. Καθώς μεγαλώνει, μας φιλοξενεί στις κρυφές σκέψεις του. Μας ανοίγει την καρδιά του χωρίς ταμπού, μιλώντας μας με απλή γλώσσα για το διαζύγιο των γονιών του, για τον Τρωικό πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ τους και για τις φοβίες που του προκαλούν. Κάποιες φορές τους κρίνει και τους κατακρίνει αυστηρά, κάποιες άλλες απορεί και τρελαίνεται επειδή κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να του πει την αλήθεια. 'Αλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με ειρωνεία και άλλοτε με θλίψη, πάντα όμως με την αλήθεια που μόνο ένα παιδικό μυαλό μπορεί να αποκαλύπτει, η Ζοέλ Λοπινό - Μαστραντώνη, με μοναδικό τρόπο, καταπιάνεται με ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες ζευγάρια στις σύγχρονες κοινωνίες. Επανέκδοση: Αρχιπέλαγος, 1998.