Ερμούπολη : η δημιουργία μιας νέας πόλης στη Σύρο στις αρχές του 19ου αιώνα - Τραυλός, Ιωάννης N., 1908-1985 (Σειρά Γ' : Ελληνικοί τόποι, 2001)
Μία νέα πόλη, η Ερμούπολη, δημιουργήθηκε τα χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως σε ένα μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί, τη Σύρο, και πολύ σύντομα αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Στο βιβλίο παρουσιάζεται το ιστορικό της ιδρύσεως και της εξελίξεώς της, αλλά και ολόκληρη η πόλη. Οι εκκλησίες, τα δημόσια κτήρια και τα σπίτια -πολλά από αυτά διακοσμημένα με πλούσιες τοιχογραφίες- μαρτυρούν μέχρι σήμερα, μαζί με τα καλλιτεχνήματα της ζωγραφικής και της γλυπτικής, την άνθηση που γνώρισε η Ερμούπολη τον 19ο αιώνα.