Ήθος άηθες : η αποφυγή του κακού και η αντίσταση στη διαφθορά - Φάρος, Φιλόθεος, 1930- (Αρμός, 2014)
Όταν οι άνθρωποι., είτε σαν μεμονωμένα άτομα είτε σαν κοινωνίες, περνούν κάποια κρίση, όταν δηλαδή ο τρόπος που ζουν δεν λειτουργεί καλά, δημιουργείται η ανάγκη της αλλαγής. Οι αλλαγές που προτείνονται σ' αυτές τις περιπτώσεις ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: α) Αλλαγές γενικές, εξωτερικές και απρόσωπες. Δηλαδή κοινωνικές, πολιτειακές ή πολιτιστικές β) Εξωτερικές μεν αλλά προσωπικές και γ) Προσωπικές και εσωτερικές. Τις γενικές, εξωτερικές και απρόσωπες αλλαγές τις προτείνουν οι διάφορες ιδεολογίες. Η Αγία Γραφή προτείνει τις αλλαγές των δύο τελευταίων κατηγοριών. Αν υπάρχει κάποια ένταση μεταξύ των πολιτικών ιδεολογιών και της χριστιανικής παραδόσεως, συνίσταται ακριβώς σ' αυτό: Οι πολιτικές ιδεολογίες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αλλάζουν όταν αλλάζουν οι κοινωνικές δομές, ενώ στη χριστιανική παράδοση κυριαρχεί η πεποίθηση ότι μόνο οι αλλαγμένοι, δηλαδή οι θεωμένοι άνθρωποι, μπορούν να πραγματοποιήσουν και τις δομικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της κοινωνίας.