Η πολιτική των κλιματικών αλλαγών - Giddens, Anthony, 1938- (Αναμετρήσεις με τον 21ο αιώνα, 2010)
Το βιβλίο του 'Αντονι Γκίντενς μας εισάγει στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, εστιάζοντας κυρίως στις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που είναι αναγκαίες έτσι ώστε η ανθρωπότητα να αποτρέψει το φαινόμενο αυτό. Το γενικότερο εγχείρημα και τα κύρια ερωτήματα που πραγματεύεται ο συγγραφέας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρονται και επείγοντα: Πώς διαμορφώνεται μια πολιτική για τις κλιματικές αλλαγές; Πώς μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ευρύ κοινό και να συμπαρασύρει ως θετικό όραμα πολίτες, ΜΚΟ, κράτη, πολιτικές δυνάμεις; Πώς είναι δυνατόν να αλλάξουν η καθημερινότητα, οι συμπεριφορές των ανθρώπων, το κράτος, τα κόμματα, οι επιχειρήσεις; Η πληθώρα πολιτικών προτάσεων που παραθέτει ο Γκίντενς αντλεί από την κοινωνιολογία, την πολιτική επιστήμη, την οικονομική επιστήμη, την εμπειρία των κοινωνικών κινημάτων, την τοπική ανάπτυξη, τη διεθνή εμπειρία, τη γεωπολιτική κ.ά. Θεωρεί ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, καθώς και στην αναδιαμόρφωση των πόλεων και της ζωής μας. Σημαντικός για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος είναι ο ρόλος του κράτους. Οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να πρωτοστατήσουν, εμπνεόμενες από μια νέα ουτοπία στο τοπικό, το εθνικό και το διεθνές επίπεδο και προκρίνοντας την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τη συνεργασία, την πραγματική ευημερία και όχι τη μεγέθυνση. Προλογικό σημείωμα: Κωνσταντίνος Δ. Γεώρμας.