Πεδία μάχης αφύλακτα : θέσεις για την κουλτούρα και τον πολιτισμό - Μαραγκόπουλος, Άρης, 1948- (Τόπος, 2014)
Το δοκιμιακό βιβλίο του 'Αρη Μαραγκόπουλου Πεδία Μάχης Αφύλακτα: Θέσεις για την κουλτούρα και τον πολιτισμό, επιχειρεί να απαντήσει σε ζωτικά για την Ελλάδα ερωτήματα κουλτούρας και πολιτισμού, ερωτήματα στα οποία ο συγγραφέας επανέρχεται τακτικά τα τελευταία δεκαπέντε είκοσι χρόνια με παρεμβάσεις του στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο. Ιδού μερικά από αυτά: Πότε σβήνει μια πατρίδα ιδεών; Είναι ο Έλληνας εαυτός μας ο χειρότερός μας εχθρός; Eίναι η ελληνική, μια απαίδευτη κοινωνία; Πότε και γιατί σωπαίνουν οι διανοούμενοι; Γιατί ο Έλληνας γονιός δεν αγαπάει τα παιδιά του; Γιατί κάποτε η νεοελληνική πεζογραφία θυμίζει άβγαλτη πόρνη; Γιατί κάποιοι διαβάζουν τον κόσμο με τα μάτια της Μπάρμπι; Γιατί η πλατεία των αγανακτισμένων θύμιζε ντιβάνι ψυχανάλυσης; Γιατί στον απέραντο παιχνιδότοπο-εργοστάσιο του διαδικτύου παίζουμε όλοι; Μπορούν τα γκραφίτι και τα κόμικς να θεωρηθούν λαϊκή τέχνη; Πώς οι δημόσιες βιβλιοθήκες σταδιακά μετατρέπονται σε διασκεδαστήρια video-games; Συναινώ (στην Εξουσία) και άρα (μόνο έτσι) υπάρχω; Υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το «Fast-food, fast-fuck, fast-read;» Θα τους κάνουμε ποτέ να μας φοβούνται (αυτούς που μας φοβίζουν); Το Πεδία μάχης αφύλακτα παρεμβαίνει στον διάλογο για την κατάσταση της κοινωνικής και πολιτισμικής παρακμής στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Κεντρικά θέματα του βιβλίου: οι ιδιόμορφοι όροι συγκρότησης της νεοελληνικής κουλτούρας στα τέλη του 20ού αιώνα και η διαλεκτική σχέση της με την κρίση· η ισχνή παρέμβαση του αριστερού Λόγου στην αντιμετώπιση της παρακμής· η λειτουργία του διαδικτύου (αλλά και των γκραφίτι) στην εν προόδω ανάπτυξη ενός παγκοσμιοποιημένου «λαϊκότροπου» πολιτισμού καθώς και η λειτουργία των δημοσίων βιβλιοθηκών ως αναχωμάτων απέναντι στη βαρβαρότητα των καιρών· τέλος, ο ρόλος, η ευθύνη και οι δυνατότητες των διανοουμένων πριν και μετά την κρίση.