Το σαράκι - Troyat, Henri, 1911-2007 (Βιβλιοθήκη ξένων συγγραφέων / Ερμείας, 1982)
Όπως το σαράκι κατατρώει τα ξύλα της οικοδομής και προετοιμάζει την πτώση της, έτσι και η ρηχότητα της μοντέρνας ζωής ροκανίζει τα θεμέλια της κοινωνίας. «Το Σαράκι» είναι το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Τρουαγιά και ασφαλώς το δραματικότερο. Γιατί οι επιπτώσεις των σφαλμάτων των ηρώων της τριλογίας δημιούργησαν ασυγκράτητες πλέον καταστροφικές καταστάσεις. Οι «Ηνγκλετιέρ» (Οικογένεια Ηνγκλετιέρ, Οι πεινασμένοι σκύμνοι, Το σαράκι), ανήκουν στα πρόσφατα έργα του συγγραφέως. Βασικό θέμα τους είναι η αποτυχημένη απόπειρα συνδιαλλαγής δύο γενεών, γονέων και παιδιών, μέσα σ' έναν κόσμο που παραπαίει. Το σπίτι των Ηνγκλετιέρ είναι μια μικρή ανθρώπινη κοινωνία, ασύνδετη και χαλαρωμένη, μια πιστή απεικόνιση της αστικής κρίσεως του μεταπολεμικού κόσμου. Στους «Ηνγκλετιέρ» συναντούμε ΄όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του Τρουαγιά. Το θαυμάσιο ύφος, τους διαυγείς σαν κρύσταλλο στοχασμούς του, τις οξύτατες και καθολικές ψυχολογικές αναλύσεις του.