Η λογική του υπαρκτού σχολείου - Γκότοβος, Αθανάσιος Ε., 1951- (Παιδαγωγική σειρά, 2003)
Το έργο εξετάζει τη δομή και τα συμφραζόμενα της παιδαγωγικής σχέσης, το παιδαγωγικό ενέργημα στο πλαίσιο της σχέσης αυτής, το είδος της σχολικής ρουτίνας και τους τύπους των προσώπων που πρωταγωνιστούν στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη, το είδος της σχέσης τους, το βασικό εργαλείο για την άσκηση της αγωγής: τη γλώσσα. Τέλος, αναπτύσσεται η κοινωνική χρήση των προϊόντων της σχολικής διαπαιδαγώγησης.