Ο μακεδονικός αγώνας : από μια άλλη σκοπιά - Χολέβας, Ιωάννης Κ., 1924-2019 (Πελασγός, 2014)
Είναι μεγάλη, πλούσια και πολύ αξιόλογη η βιβλιογραφία η σχετική με τον "Μακεδονικό Αγώνα", με έργα γραμμένα, τόσο από πολεμιστές που πήραν μέρος σ' αυτόν, όσο και από εγκρίτους συγγραφείς, ιστορικούς και μη. Ασχολήθηκα κι' εγώ με αυτό το θέμα και χωρίς να υποτιμήσω την αξία των έργων που εκδόθηκαν, κάνω μία θεώρησή του από διαφορετική σκοπιά, τονίζοντας ιδιαίτερα τρεις όψεις του, που -κατά την γνώμη μου- δεν τονίσθηκαν όσο θα έπρεπε. Κι αυτές είναι (όπως αναφέρονται και στο εξώφυλλο) ότι: - Υπήρξε συνέπεια του περιβόητου "Μακεδονικού Ζητήματος", - Ήταν διμέτωπος στην κορύφωσή του (1904-1908) με πόλεμο κατά των βουλγάρων κομιταζήδων και ταυτοχρόνως, κατά του τουρκικού στρατού, που τους στήριζε απροκάλυπτα. - Και, άρχισε το 1870, πέρασε από πολλές φάσεις, που τις περιγράφουμε, αλλά δεν έληξε. Συνεχίσθηκε και συνεχίζεται ακόμα τώρα κατά του κακοποιού σκοπιανού υβριδίου.