Ο λόγος στην ιστορία : εισαγωγή στη φιλοσοφία της ιστορίας - Hegel, Georg Wilheim Friedrich, 1770-1831 (Επιστήμες / Μεταίχμιο, 2006)
"Η παγκόσμια ιστορία είναι η πρόοδος στη συνείδηση της ελευθερίας... Η εφαρμογή της αρχής της ελευθερίας στην πραγματικότητα... αποτελεί τη μακρά πορεία που καλείται ιστορία." Κανένα κείμενο του Χέγκελ δεν έχει διαβαστεί τόσο πολύ και με τόσο διαφορετικούς τρόπους όσο η "Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της ιστορίας". Επιδίωξη του κειμένου είναι ο προσδιορισμός της φιλοσοφικής πραγμάτευσης της ιστορίας, δηλαδή μιας ιστορικής θεώρησης που δεν αναλώνεται στις λεπτομέρειες και δεν διολισθαίνει στον κατακερματισμό, αλλά αναζητεί την ενότητα και το νόημα της παγκόσμιας ιστορίας. Η ιστορία προβάλλει εδώ ως πρόοδος στη συνείδηση και πραγμάτωση της αρχής της ελευθερίας. Η εγελιανή ερμηνευτική της ιστορίας δεν βλέπει τη σκηνή της παγκόσμιας ιστορίας ως πεδίο κυριαρχίας του κακού, του πόνου και της καταστροφής αλλά ως ορίζοντα νοήματος: Κατανοούμε την ιστορία μόνο αν αναζητήσουμε και ανακαλύψουμε το λόγο που την εξουσιάζει. Η παρούσα έκδοση περιέχει μια έγκυρη απόδοση του κειμένου στην ελληνική. Τα προλεγόμενα εισάγουν τον αναγνώστη σε πτυχές της εγελιανής φιλοσοφίας και ειδικότερα της φιλοσοφίας της ιστορίας, ενώ τα ερμηνευτικά σχόλια διαλέγονται στοχαστικά με το κείμενο, διευκολύνοντας τη μελέτη και την κατανόησή του. Προλεγόμενα, ερμηνευτικά σχόλια: Παναγιώτης Θανασάς.