Ένας μήνας στην εξοχή - Turgenev, Ivan Sergeevich, 1818-1883 (Παγκόσμιο Θέατρο, 1993)
Ο Ιβάν Σεργκέγιεβιτς Τουργκένιεφ γεννήθηκε στο Οριόλ στις 28 Οκτωβρίου του 1818. Ο πατέρας του, γοητευτικός μα φτωχός ευγενής που υπηρετούσε στο Ιππικό, είχε παντρευτεί μια πλούσια κληρονόμο, μεγαλύτερή του. Η μητέρα του είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια πολύ δυστυχισμένη, και προσκολλήθηκε με λατρεία στον άντρα της, που όμως δεν την αγάπησε ποτέ. Αυτό την πίκρανε αφάνταστα, και, καθώς είχε και τον έλεγχο της τεράστιας περιουσίας της, κατάντησε αβάσταχτα δεσποτική. Καταπίεζε το γιο της, μόλο που τον αγαπούσε, και φερόταν απάνθρωπα στους υπηρέτες της και στους δουλοπάροικους: στο σπίτι της μητέρας του, ο μελλοντικός συγγραφέας του "Σκίτσα ενός Κυνηγού" αντίκρισε για πρώτη φορά τη ζωή των δουλοπάροικων στη χειρότερή της μορφή.