45 ποιήματα κλασικής και σύγχρονης κινέζικης ποίησης - Μαυρίδης, Παναγιώτης Θ. (Οδός Πανός, 2014)
Η μικρή αυτή συλλογή ποιημάτων αποτελεί το δεύτερο στάδιο μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με αφορμή την συμμετοχή της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης στην 7η Έκθεση Βιβλίου κατά την διάρκεια της οποίας τον Απρίλιο του 2010 σε εκδήλωση παρουσιάστηκαν μεταγλωττισμένα στην ελληνική μερικά από τα περιλαμβανόμενα στην παρούσα κινεζικά ποιήματα, δεδομένου ότι η τιμώμενη χώρα ήταν η Κίνα. Το γεγονός αυτό με ώθησε ν' αναλάβω το εγχείρημα δεδομένου του από πολλών ετών εντόνου ενδιαφέροντός μου για την κινεζική ποίηση και για τον κινεζικό μακραίωνα πολιτισμό γενικότερα. Το εγχείρημα ή καλύτερα η "επιχείρηση" δεν θα είχε αίσιο τέλος χωρίς την ουσιαστική βοήθεια των Κινέζων σπουδαστών της ελληνικής γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Γουάνγκ Μαν, Τσι Γιύ Φαν και Τζανγκ Ντι, ιδιαιτέρως της καθηγήτριας της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ευρωπαϊκών γλωσσών και πολιτισμών του Πεκίνου, της Wang Man την οποία και ευχαριστώ θερμά και από την θέση αυτή και με την οποία συνεχίζεται η γόνιμη και πολύτιμη συνεργασία επάνω στο ίδιο αντικείμενο με στόχο να διευρυνθεί τόσον ο αριθμός όσο και η ποικιλία των ποιημάτων στο μέλλον. Η μεταφορά των νοημάτων, των υπονοουμένων αλλά και ακόμη και των σαφών εννοιολογικά λέξεων από την μία γλώσσα στην άλλη παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα τα οποία γίνονται συνθετότερα στον ποιητικό λόγο. 1. Νταν Γκε (20ος/27ος αιώνας π.Χ). 2. Γκουάν Γκουάν (11ος - 6ος αιώνες π.Χ) 3. Ο κυβερνήτης: Λάο Τζι (571 - ; π.Χ.) 4. "Η λύπη": Τσι Γιουάν (340/345 - 278/286 π.Χ) 5. Η απόλυση: Τσι Γιουάν (340/345 - 278/286 π.Χ) 6. Απόμακρος: Τάο - Γιουάν - Μινγκ (365 - 427) 7. Αυτοσχέδια γραφή καθώς γυρίζω στην πατρίδα: Χε - Τζζι - Τζζανγκ (659 - 744) 8. Μπαλάντα στον Πύργο Γιουτζού: Τσεν Ζιάνγκ (661 - 702) 9. Ανεβαίνοντας το Γκουάν - τσούε - Λόου: Ουάνγκ Τζζι - Χουάν (688 - 742) 10. Ανοιξιάτικο ξημέρωμα: Μένγκ Χάο - Ραν (689 - 740) 11. Επίσκεψη στου παλιόφιλου το χωριό: Μένγκ Χάο - Ραν (689 - 740) 12. Αποχαιρετισμός στον Γουάν-Ερ που πήρε μετάθεση για το Ανσί: Γουάνγκ - Γουί (701 - 761) 13. Στην ρεματιά κελαηδούνε τα πουλιά: Γουάνγκ - Γουί (701 - 761) 14. Εγώ και το βουνό: Λι Μπάι (701 - 762) 15. Δύσκολα τα ταξίδια: Λι Μπάι (701 - 762) 16. Μία γυναίκα ονειρεύεται: Λι Μπάι (701 - 762) 17. Πίνοντας: Λι Μπάι (701 - 762) 18. Η μπαλάντα των στρατευμένων: Ντου Φου (712 - 770) 19. Μαρασμός (ή Ατονία): Γουάνγκ Τζιάν (768 - 833) 20. Αρχαΐζον στιχούργημα στην χορταριασμένη αλάνα, αποχαιρετισμός σ' αυτόν που φεύγει: Μπάι Τζυ - Γι (772 - 846) 21. Στο Ναό τριγύρω: Μπάι Τζυ - Γι (772 - 846) 22. Συμπονώ τον αγρότη: Λι - Σσεν (772 - 886) 23. Χιόνι στο ποτάμι: Λιού Τζονγκ Γιουάν (773 - 819) 24. Ψάχνω τον ερημίτη, αλλά δεν τον βρίσκω: Τζια Ντάο (779 - 843) 25. Νύχτα βροχερή στέλνω μήνυμα στον Βορά: Λι Σσανγκ - Γιν (813 - 858) 26. Ερωτική συνάντηση: Λι Γιου (937 - 978) 27. Ψαράς στον ποταμό: Φαν Τζζονγκ - Γιάν (989 - 1052) 28. Η γιορτή του φεγγαριού: Σου Σσι (1037 - 1101) 29. Η μεθυσμένη: Λι Τσινγκ Τζζάο (1084 - 1155) 30. Η θλίψη: Σιν Τσι - Τζι (1140 - 1207) 31. Η λιμνούλα: Γιάνγκ Γκουάν Λι (1127 - 1206) 32. Επισκέπτομαι τον κήπο χωρίς να μπω: Γε Σσάο Γουένγκ (=1224 μ.Χ.) 33. Η απουσία: Γκουνγκ - Τζι - Τζεν (1792 - 1841) 31. Νοέμβρης, 24η νύχτα: Χου Σι (1891 - 1962) 35. Άστρα πολλά: Μπινγκ Σιν (1900 - 1999) 36. Σκοτάδι: Μπινγκ Σιν (1900 - 1999) 37. Αγαπώ αυτή τη γη: Ε. Τσινγκ (1910 - 1996) 38. Η νοσταλγία: Γιούι Γκουάνγκ Τζονγκ (1928 -) 39. Το λάθος: Τσεν Τζχου Γιου (1933 -) 40. Άρωμα δυνατό: Σι - Μου Ζανγκ (1943 -) 41. Η Απάντηση: Μπε - Ντάο (1949 -) 42. Μονόλογος: Τζζε ή Ντι Γιόνγκ Μινγκ (1955 -) 43. Μακριά και κοντά: Γκου Τσενγκ (1956 - 1993) 44. Άνθρωπος μιας γενιάς: Γκου Τσενγκ (1956 - 1993) 45. Αίσθημα: Γκου Τσενγκ (1956 - 1993)