Το σκάφανδρο του αισιόδοξου : οδηγός επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς - Percy, Allan, 1968- (Λογοτεχνικά δοκίμια, 2014)
Οι αισιόδοξοι κατέχουν μια ειδική πανοπλία που τους προστατεύει απέναντι στις δυσκολίες: με τη γαλήνη που χαρίζει μια καταβύθιση στην ησυχία του ωκεανού, όποιος σκέφτεται θετικά είναι ικανός να βρίσκει λύσεις σε ταραγμένα νερά. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ Νίτσε, 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας μας εξηγεί πώς θα αποκτήσουμε αυτή την πολύτιμη πανοπλία, προσφέροντάς μας ένα «κουτί επιβίωσης», στο οποίο περιέχονται τα εξής εργαλεία: α. αντίδοτο για κάθε απαισιόδοξη ιδέα, με αντιπαράθεση μιας ιδέας αισιόδοξης ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, β. παρέλαση προσωπικοτήτων που με το παράδειγμά τους δείχνουν πώς η θετική στάση στα πράγματα σπάζει όλα τα φράγματα, γ. συμβουλές και στρατηγικές για να μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και επιπλέον να γεμίζει το άλλο μισό.