Τέχνη πολιτισμός παγκοσμιοποίηση : συλλογική έκδοση προβληματικής για την παγκοσμιοποίηση - Αποστόλου, Α.; Φιοραβάντες, Βασίλης, 1952- (Παπαζήση, 2005)
Η παγκοσμιοποίηση είναι πλέον κυρίαρχη. Δεν υπάρχει τομέας της ανθρώπινης και της κοινωνικής δραστηριότητας που να μην επηρεάζεται ή ακόμη και να μην καθορίζεται από αυτήν. Η κοινωνία μετασχηματίζεται παγκοσμιοποιούμενη. Σε λίγο θα μιλάμε και για μια παγκόσμια κοινωνία. Οι αντιθέσεις και οι αντινομίες γενικεύονται. Τείνουν και αυτές να παγκοσμιοποιηθούν. Μέσα από την παγκοσμιοποιημένη αντιπαράθεση αναδεικνύονται νέοι παγκόσμιοι παίχτες, νέες ιδέες, νέες -σφαιρικές και κριτικές- αντιλήψεις. Κινήματα πρωτόγνωρα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση διατρέχουν τον πλανήτη, με φάρο το Πόρτο Αλέγκρε. Η σκέψη, η τέχνη, η φιλοσοφία βιώνουν έντονα αυτό το νέο φαινόμενο μετά το Σιάτλ. Η παρούσα έκδοση προσπαθεί να δώσει δείγματα γραφής και ανάλυσης του πολύπλοκου όσο και σύνθετου φαινομένου της παγκοσμιοποίησης σε ένα ευρύ φάσμα: φιλοσοφία, σινεμά, μουσική, θεωρία της λογοτεχνίας, λαϊκό θέατρο, σύγχρονη τέχνη και σκέψη, πολιτιστική πολιτική κ.ά. Κυρίως όμως θέλει να υπογραμμίσει ότι έχουμε μπει σε μία καμπή, η οποία απαιτεί νέες αντιλήψεις, νέες θεωρητικοποιήσεις, νέες καλλιτεχνικές πρακτικές... Κυρίως όμως πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι είναι ανανγκαία μια νέα κριτική -παγκόσμια πλέον- στάση.