Ο γλάρος : κωμωδία σε τέσσερις πράξεις - Chekhov, Anton Pavlovich, 1860-1904 (Καστανιώτης, 1993)
«Στον Γλάρο......ο ρεαλισμός υψώνεται έως τα σύμβολα εκείνα που ενώνουν την έμπνευση με το βάθος της σκέψης...Ακούγοντας το έργο σας, σκεπτόμουν τη ζωή που προσφέρεται θυσία σ΄ ένα είδωλο, την εισβολή της ομορφιάς στη μίζερη ζωή των ανθρώπων, και πολλές άλλες ουσιαστικές αλήθειες. Τα έργα των άλλων δεν αποσπούν τον άνθρωπο από την πραγματικότητα, δεν τον παρακινούν σε φιλοσοφικούς στοχασμούς, όπως τα δικά σας... Είστε μια δυνατή μεγαλοφυΐα».