Παγωμένες σκιές : μυθιστόρημα - Sepetys, Ruta (Ψυχογιός, 2011)
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο αξίζει μια ανθρώπινη ζωή; Εκείνο το πρωινό, η ζωή του αδελφού μου άξιζε όσο ένα ρολόι τσέπης. Λιθουανία, 1941, η δεκαπεντάχρονη Λίνα ετοιμάζεται για τη Σχολή Καλών Τεχνών, τα πρώτα ραντεβού και ένα υπέροχο καλοκαίρι. Αλλά μια νύχτα, η σοβιετική μυστική αστυνομία εισβάλλει στο σπίτι της. Ο πατέρας της καταδικάζεται σε θάνατο και η ίδια με τη μητέρα και τον αδελφό της οδηγούνται στη Σιβηρία. Τα πάντα έχουν χαθεί. Η Λίνα ορκίζεται ότι, αν επιβιώσει, θα τιμήσει την οικογένειά της και όσους υποφέρουν στα στρατόπεδα μαζί της, καταγράφοντας τις εμπειρίες της. Βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της κάθε μέρα και κάθε στιγμή κάνοντας σκιτσάκια και ζωγραφιές με την ελπίδα ότι θα φτάσουν με κάποιο τρόπο στα χέρια του πατέρα της για να μάθει ότι είναι ζωντανή. Ένα μακρύ και επώδυνο ταξίδι ξεκινά στις παγωμένες στέπες. Η απίστευτη δύναμη ψυχής που έχει η νεαρή κοπέλα αλλά και η ελπίδα θα είναι, άραγε, αρκετές για να τους κρατήσουν ζωντανούς; Ένα βιβλίο για μιαν άγνωστη πτυχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου που αναδεικνύει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος.