Νεοελληνική γραμματική : θεωρητικές βάσεις και περιγραφή : φωνητική, φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία, λεξιλόγιο, πραγματολογία - Χατζησαββίδης, Σωφρόνης Α., 1950- (Βάνιας, 2012)
Η "Νεοελληνική Γραμματική: θεωρητικές βάσεις και περιγραφή" αποτελεί ένα συνοπτικό βοήθημα για όσους και όσες θέλουν να εισαχθούν στις θεωρητικές αρχές της περιγραφής και ανάλυσης των γλωσσών και ιδιαίτερα στην περιγραφή της νέας ελληνικής. Για τον λόγο αυτό το βιβλίο περιέχει αφενός μεν τα γενικά θεωρητικά πλαίσια που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο της Θεωρητικής Γλωσσολογίας για την ανάλυση κάθε επιπέδου γλωσσικής δομής, από τη Φωνητική έως και την Πραγματολογία, και αφετέρου την εφαρμοσμένη πλευρά αυτών των θεωρητικών πλαισίων στη νέα ελληνική γλώσσα. Αυτός ο συνδυασμός θεωρίας και εφαρμογής δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες και στις αναγνώστριες να κατανοήσουν καλύτερα τις μεθοδολογικές αρχές που ακολουθούνται σήμερα στη Γλωσσολογία και παράλληλα να διαπιστώσουν τους λόγους του τρόπου παρουσίασης των γλωσσικών φαινομένων.