Ιστορία και ναυτιλία : 16ος-20ος αιώνας : ναυτιλία, εμπόριο, οικονομία - Χαρλαύτη, Τζελίνα, 1958- (Αλεξάνδρεια, 2005)
Το βιβλίο αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα τους τελευταίους τέσσερις αιώνες, και ιδιαίτερα στη χρήση της για μεταφορά φορτίων κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του καπιταλιστικού συστήματος. Φέρνει για πρώτη φορά κοντά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό κείμενα Ναυτιλιακής Ιστορίας κορυφαίων ιστορικών από όλο τον κόσμο. Η ανεξάντλητη γοητεία της ιστορίας και της ναυτιλίας είναι η αστείρευτη έλξη των ταξιδιών, της προσέγγισης νέων τόπων, της «ανακάλυψης» νέων λαών και της ιστορίας τους, της γνώσης άλλων συνηθειών, γεύσεων και παθών, της ανάμιξης με ανθρώπους με άλλα και τόσο ίδια χαρακτηριστικά, άλλου χρώματος, δέρματος, με πιο σκούρα ή πιο ανοιχτά μάτια. Είναι η υπέρβαση των συνόρων, η αίσθηση του πλάτους και του μήκους του κόσμου, από τα παγωμένα νερά των βόρειων θαλασσών ως εκείνα των νότιων, από τα ζεστά νερά του Αιγαίου ως εκείνα των Δυτικών και Ανατολικών Ινδιών. Είναι η απόλυτη εξάρτηση από τη φύση και τους κινδύνους της θάλασσας, η απόλυτη ερημιά του ξύλινου ή σιδερένιου πλοίου που προχωράει με μια χούφτα ανθρώπους συναντώντας μόνο τον ωκεανό και τον ουρανό.