Το αίνιγμα του κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμού - Harvey, David, 1935- (Καστανιώτης, 2011)
Επί τρεις αιώνες το καπιταλιστικό σύστημα διαμορφώνει τον δυτικό κόσμο, υφιστάμενο σε τακτά διαστήματα εκρήξεις κατά τις οποίες έθνη και λαοί κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα. Παρ' όλα αυτά, ο καπιταλισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί στον κόσμο. Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, αντλώντας από την απαράμιλλη σχετική του εμπειρογνωμοσύνη, διερωτάται πώς και γιατί συμβαίνει αυτό - και κατά πόσο το όλο φαινόμενο είναι αναπόφευκτο. Καταδεικνύει ότι περιοδικά επεισόδια κατάρρευσης δεν είναι απλώς αναπόδραστα στο εκάστοτε καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και ουσιώδη για την επιβίωση του: χρηματοοικονομικές και νομισματικές πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις κρίσεις μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζη-μία παρά καλό. Η ουσία του καπιταλισμού είναι η διαφύλαξη των προσωπικών συμφερόντων, και το να μιλάμε για επιβολή ελεγκτικών μηχανισμών και ηθικής -όπως ισχυρίζεται ο Χάρβεϊ είναι πέρα για πέρα παράλογο.Το αίνιγμα του κεφαλαίου αναλύει σε βάθος την οικονομική κρίση των ημερών μας, ιστορώντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών και εξηγώντας την πολιτικο-οικονομική δυναμική του καπιταλισμού. Ο Χάρβεϊ κρίνει πώς δύναται να εξελιχθεί η σημερινή κατάσταση, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο ο καπιταλισμός εξελίχθηκε, και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις. Με ευγλωττία και διαύγεια, το καίριο και σημαντικό αυτό βιβλίο ανοίγει νέους δρόμους, εξετάζοντας το ενδεχόμενο μιας βιώσιμης κοινωνικής τάξης πραγμάτων που θα μπορούσε στ' αλήθεια να είναι δίκαιη, υπεύθυνη και ανθρώπινη. Από τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ Ο νέος ιμπεριαλισμός και Νεοφιλελευ-θερισμός (Ιστορία και παρόν), που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) "Ένα διαυγές και διεισδυτικό χρονικό για το πώς η ισχύς του κεφαλαίου διαμορφώνει τον κόσμο μας". (The Independent) "Μια έγκαιρη κλήση για την ανατροπή του καπιταλισμού... Διασκεδαστικά επιθετικό". (Financial Times) "Συγγραφικό σφρίγος και αίσθημα αυτοπεποίθησης που θυμίζουν τον Μαρξ στα καλύτερα του". (New Humanist) Στο ενδιαφέρον βιβλίο του Χάρβεϊ η οικονομία παρουσιάζεται παραστατικά με ιατρικούς όρους, όπου το πρωτεύον είναι η ροή του κεφαλαίου - όπως η ζωογόνος ροή του αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι δυτικές κοινωνίες έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους βασιζόμενες στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης. Τρεις αιώνες τώρα, εκτός από πρόοδο και ευημερία, το καπιταλιστικό σύστημα έχει να επιδείξει μεγάλα προβλήματα. Έθνη και ολόκληροι λαοί κινδύνεψαν να χαθούν... Εν τούτοις, ο καπιταλισμός εξακολουθεί να αποτελεί το πιο ανθεκτικό σύστημα κυριαρχώντας σ' όλο τον κόσμο. Το βιβλίο αυτό καταπιάνεται με την οικονομική κρίση που βιώνουμε στις μέρες μας μέσα από την εξιστόρηση των πρόσφατων γεγονότων που οδήγησαν στη χρηματοοικονομική κατάρρευση. Ταυτόχρονα, εξηγεί και τις άμυνες του συστήματος όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την πολιτική - οικονομική δυναμική του καπιταλισμού. (Ξ. ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗΣ, Το Ποντίκι, 1/3/2012)