Ο ελληνικός κόσμος : 479-323 π.Χ. - Hornblower, Simon, 1949- (Οδυσσέας, 2005)
"Ο Ελληνικός Κόσμος 479-323 π.Χ." αναδείχτηκε σε ένα απαραίτητο βοήθημα για την κλασική Ελλάδα από την πρώτη έκδοσή του το 1983. Η παρούσα αναθεωρημένη και ενημερωμένη με τα σύγχρονα στοιχεία έκδοση, με πληρέστερες αναφορές στις πρωτογενείς πηγές καθώς και μια πλήρως ενημερωμένη βιβλιογραφία, απευθύνεται σε μια νέα γενιά αναγνωστών. Η διαφωτιστική παρουσίαση του ευρύτερου μεσογειακού κόσμου, στον οποίο άνθησε ο ελληνικός πολιτισμός σε συνδυασμό με την ενδελεχή εξέταση της ιστορίας της Αθήνας, της Σπάρτης και των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων-κρατών της Ελλάδας καθιστά αυτό το κλασικό έργο ένα απαραίτητο ανάγνωσμα. "...ένα πανεπιστημιακό εγχειρίδιο που ούτε ο επαγγελματίας ιστορικός της αρχαίας ιστορίας επιτρέπεται να αγνοήσει ούτε ο μη ειδικός που ενδιαφέρεται για το θέμα να παραλείψει να διαβάσει, αφού προσφέρει και στους δύο όφελος και απόλαυση." (Paul Cartledge, History Today)