Το Βήμα 90 χρόνια - Μαλούχος, Γεώργιος Π., 1967- (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2012)
Οι σελίδες που ακολουθούν είναι η συμπυκνωμένη Ιστορία 90 ετών όπως έχει αποτυπωθεί στις σελίδες της εφημερίδας “Το Βήμα”. Είναι υλικό πολύτιμο, διότι καταγράφει όλα τα γεγονότα κατά κανόνα χωρίς βαρύγδουπες αναλύσεις και ερμηνείες αλλά πάντοτε με τις απαραίτητες εξηγήσεις που χρειάζεται ο αναγνώστης για να σχηματίσει τη δική του κρίση. Γυρίζοντας σελίδα βλέπετε διαρκώς και έναν διαφορετικό κόσμο – είναι ασύλληπτες οι αλλαγές που έγιναν στον κόσμο τα τελευταία 90 χρόνια και τις οποίες παρουσιάζει η παρούσα έκδοση με βάση τις σελίδες της εφημερίδας. Εμείς οι δημοσιογράφοι του “Βήματος” από τον νεότερο ως τους “σοφούς γέροντες” παρουσιάζομε σήμερα την έκδοση του πληροφοριακού αυτού πανοράματος με τη βεβαιότητα ότι προσφέρομε όχι μόνο πολύτιμο υλικό για τους ιστορικούς του μέλλοντος αλλά και έναν χρήσιμο “οδηγό” για τους σύγχρονους Έλληνες, διότι η Ιστορία (είτε ως φάρσα είτε ως τιμωρία!) διαρκώς επαναλαμβάνεται και συνεπώς η γνώση της είναι χρήσιμο εργαλείο. “Το Βήμα” συμπληρώνει εφέτος 90 χρόνια ζωής στην υπηρεσία της Ενημέρωσης των πολιτών. Η επέτειος εορτάζεται με τη βεβαιότητα ότι και στην αρξαμένη νέα εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης η εφημερίδα που “άλλαξε τη μορφή του ελληνικού Τύπου” θα επικαλείται επαξίως πάντοτε το από δεκαετιών σύνθημα που έγραψε πρώτος ο αείμνηστος Χρήστος Δ. Λαμπράκης: Για να ξέρετε τι συμβαίνει γύρω σας, μία εφημερίδα υπάρχει, “Το Βήμα”. (από το εισαγωγικό σημείωμα, Σταύρος Π. Ψυχάρης, εκδότης του “Βήματος”) Τόμος Α΄ : 1922-1931 Από την εποχή της “ελπίδας” στην εποχή της “κατάρρευσης” Τόμος Β΄ : 1932-1941 Η εποχή του αίματος και του ολέθρου Τόμος Γ΄: 1942-1951 Από την Κατοχή στον Εμφύλιο: Από τον Β΄Παγκόσμιο στον Ψυχρό Πόλεμο Τόμος Δ΄ : 1952-1961 Ανοικοδόμηση και τρόμος: Εποχή αντιφάσεων, μήτρα του μέλλοντος Τόμος Ε΄ : 1962-1971 Άνθρωποι στο φεγγάρι, απάνθρωποι στη γη Τόμος Στ΄ : 1972-1981 Η εποχή της αμφισβήτησης. Νεοφιλελευθερισμός “εναντίον” σοσιαλισμού Τόμος Ζ΄ : 1982-1991 Ένας νέος κόσμος γεννιέται: Παγκόσμιο χωριό και γεωπολιτική αναδιάταξη