Λίμνη Κάρλα : περιπατητικός οδηγός - Δόδουρας, Στέφανος, 1977-; Λυρατζάκη, Ειρήνη; Παπαγιάννης, Θύμιος (Πολιτισμός και υγρότοποι στη Μεσόγειο : η συμβολή των πολιτιστικών αξιών σε δράσεις αποκατάστασης υγροτόπων, 2014)
Η λίμνη Κάρλα αποτελούσε έναν από τους πιο πολυποίκιλους υγροτόπους της Μεσογείου. Ένα παραγωγικό οικοσύστημα με σημαντική οικολογική, οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική αξία. Η λίμνη, όπως ήταν αρχικά, είχε αποξηρανθεί σκόπιμα τη δεκαετία του 1960, με τρομερές συνέπειες. Σήμερα, η λίμνη Κάρλα, για άλλη μια φορά, γίνεται σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής της περιοχής, ενώ η κατασκευή ενός ρηχού τεχνητού υγροτόπου στις βόρειες ακτές της θα συμβάλει περαιτέρω στην προστασία και την προώθηση της τοπικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο παρών Περιπατητικός Οδηγός αφηγείται την ιστορία της λίμνης Κάρλας, όπως ήταν παλαιότερα και όπως είναι σήμερα.