Είμαι το νούμερο τέσσερα. - Lore, Pittacus (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Μυθιστορήματα φαντασίας, 2011)
Ο Νούμερο Τέσσερα είναι ο Τζον Σμιθ, ένας δεκαπεντάχρονος που αλλάζει διαρκώς τόπους διαμονής και ταυτότητες. Είναι ο τέταρτος από τους εννιά Γκάρντι που έφτασαν μυστικά στη Γη, όταν ακόμα ήταν παιδιά, μετά την καταστροφή του πλανήτη τους, του Λόριαν, από τους Μογκαντόριαν. Κάθε Γκάρντι αναπτύσσει μαγικές δυνάμεις, όταν ενηλικιώνεται και εκπαιδεύεται από το "Σεπάν", το Φύλακά του, με σκοπό να βοηθήσει στην ανάκτηση του Λόριαν. Ευτυχώς για τους Γκάρντι και τους Σεπάν τους, οι κάτοικοι του Λόριαν έχουν ανθρώπινη όψη, κι έτσι ο Τζον Σμιθ, μετά την τελευταία του μετακίνηση στο Οχάιο, πρέπει να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο τοπικό λύκειο. Κι επειδή προσπαθεί να ζει τη ζωή του όπως όλοι οι έφηβοι, δεν αργεί να βάλει στο μάτι την όμορφη Σάρα αλλά και να μπει στο στόχαστρο του Μαρκ, του αρχηγού της ομάδας ράγκμπι του σχολείου και πρώην φίλου της Σάρα. Οι απειλές όμως του Μαρκ δεν ανησυχούν τον Τζον. Αυτό που πραγματικά τον ανησυχεί είναι η γνώση πως ο τρίτος Γκάρντι είναι νεκρός και πως τώρα πια οι Μογκαντόριαν κυνηγοί ψάχνουν να βρουν αυτόν, για να τον σκοτώσουν. Γιατί οι Γκάρντι μπορούν να πεθάνουν μόνο με τη σειρά των αριθμών τους κι αυτό είναι κάτι που, όπως φαίνεται, οι Μογκαντόριαν κυνηγοί τους το γνωρίζουν πολύ καλά. Παράλληλα, ο Τζον αποκτά τα πρώτα του μαγικά χαρίσματα και εκπαιδεύεται από τον Σεπάν του, ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί. Ξέρει λοιπόν ότι πρέπει να πολεμήσει για την επιβίωσή του και για τον πλανήτη του. Ξέρει επίσης ότι, αν δε νικήσει, οι Μογκαντόριαν θα καταστρέψουν τη Γη. Όμως, διχάζεται ανάμεσα στο καθήκον και στον έρωτά του για τη Σάρα. Γίνεται να τα καταφέρει σε όλα; Η ελπίδα όμως πεθαίνει πάντα τελευταία. Και η αγάπη είναι το ισχυρότερο όπλο στο σύμπαν! Μυστηριώδεις εξωγήινες οντότητες, υπερφυσικές δυνάμεις, επικές μάχες με πλάσματα που ενσαρκώνουν το απόλυτο Κακό, αδιάκοπη δράση, έρωτας και φιλία, συνθέτουν ένα πολύ εκρηκτικό μείγμα, που θα ενθουσιάσει κάθε έφηβο! Το "Είμαι το νούμερο τέσσερα" αποτελεί το πρώτο μέρος μιας σειράς βιβλίων με τίτλο "Η Κληρονομιά των Λόριαν" κι έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο σε παραγωγή του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Είμαι ο Πίτακους Λόρι. Κατάγομαι από τον πλανήτη Λόριαν, τριακόσια εκατομμύρια μίλια μακριά. Είμαι ένας από τους δέκα Γηραιούς που ζούσαν στον πλανήτη μας. Είμαι δέκα χιλιάδων ετών. Όλοι στον πλανήτη Λόριαν είναι χαρισματικοί. Είμαστε πολύ δυνατοί, τρομερά γρήγοροι και γεννιόμαστε με υπερφυσικές δυνάμεις. Παρά τις δυνάμεις μας όμως οι Γηραιοί, οι υπεύθυνοι για την άμυνα του πλανήτη, απέτυχαν. Ο Λόριαν καταστράφηκε κι όλοι σκοτώθηκαν, εκτός από εννιά παιδιά και από τους εννιά φύλακές τους. Κατάφεραν να πετάξουν ως τη Γη, με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν τα μαγικά τους χαρίσματα, ώστε μια μέρα να πάρουν πίσω τον πλανήτη μας από τους Μογκαντόριαν. Δυστυχώς, οι Μογκαντόριαν τούς ακολούθησαν στη Γη και κατάφεραν να βρουν και να σκοτώσουν τους τρεις πρώτους από αυτούς. Ο πόλεμος μεταφέρθηκε πια στη Γη! Θα σας αφηγηθώ την ιστορία του Λόριαν, των εννιά παιδιών που διέφυγαν και του πολέμου που ακολουθεί, έτσι ώστε να μην επιτρέψετε να συμβεί σ' εσάς αυτό που συνέβη σ' εμάς. Στόχος μου είναι να βρω τα έξι παιδιά που έμειναν, έτσι ώστε να ενώσουν τις μαγικές τους δυνάμεις και να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στους τρομερούς Μογκαντόριαν.