Μητέρα στάχτη : μυθιστόρημα - Σταμάτης, Αλέξης, 1960- (Καστανιώτης, 2005)
O πατέρας δυνάστης, ηδονοθήρας, ανήθικος. H μητέρα θρησκόληπτη, υπερβατική, υποταγμένη. Τα τρία παιδιά, σκορπισμένα εδώ και εκεί, προσπαθούν να ξορκίσουν τα βαριά οικογενειακά μυστικά που κανείς δεν θέλει να αντικρίσει κατάματα. Το σεληνιακό τοπίο της Σαντορίνης συντηρεί τις σχέσεις σε υψηλές θερμοκρασίες. Xρόνια μετά ο πατέρας τους καλεί να περάσουν το Πάσχα στο οικογενειακό σπίτι, στην Οία. Eκείνοι έρχονται στο νησί, χωρίς να φαντάζονται ότι το επόμενο δεκαήμερο θα ζήσουν τα συγκλονιστικότερα ίσως γεγονότα της ζωής τους. Οι ψυχές ανάβουν, παλιά και νέα φαντάσματα κάνουν την εμφάνισή τους. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι κάτι που δεν το χωράει εύκολα ο νους του ανθρώπου. Ο νόμος, η πίστη, η λογική δεν αρκούν να το εξηγήσουν. Και τότε ο Άλκης, ο μικρότερος, θα φυσήξει τη στάχτη από τα μάτια και, ενδυναμωμένος από τη μαγεία του έρωτα, θα κάνει μια βαθιά κατάδυση ως τα έγκατα της ανθρώπινης φύσης για να γνωρίσει τις ανεξήγητες δυνάμεις που κινούν τη ζωή μας.