Ο Σιγανός που μιλάει με τα πράγματα - Παμπούδη, Παυλίνα, 1948- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή περιστέρια, 1998)
Ο ΣΙΓΑΝΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ (?) Και πρώτα πρώτα, πρέπει να σας πω πως άρχισε αυτή η ιστορία. Να, έτσι ξαφνικά άρχισε. Τη μέρα που είχα τα γενέθλιά μου. Κι άλλες φορές είχα τα γενεθλιά μου, κι ήταν πάντα μια μέρα κανονική. (?) Αυτή τη φορά όμως, ε, αυτή τη φορά... (...) "Ψιτ, ψιτ! Αυτή η τούρτα έχει αλάτι!" ακούστηκε μια παράξενη φωνούλα μέσα απ' το ψυγείο. Δε θυμάμαι τι ακριβώς έκανα εκείνη τη στιγμή.