Όπου ο ήλιος σπάει το ρόδι - Χορτιάτη, Θέτη, 1929- (Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους / Άγκυρα, 1997)
Γοητευτικός, λυρικός λόγος και μύθος με ήρωες μια γιαγιά, ένα γαϊδουράκι και δυο έφηβους -ένα αγόρι κι ένα κορίτσι- που μαζί με το πρώτο αντίκρισμα της κακής όψης της ζωής, νιώθουν και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα. ... "Η γιαγιά πολλές φορές ...μονούλα: Δόξα τω Θεώ! Πάλι καλά, με τόσο βάρος που κουβαλάτε στην καρδιά σας! Αχ, τι γιατρικό, τι βάλσαμο είναι αυτή η τρυφερή αγάπη για τα βάσανα!... Και η ζωή, ζωή! Τίποτα δεν την σταματάει! Δόξα να χει η αγάπη, το αθάνατο νερό για τη συνέχεια της ζωής!...