Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας : τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση - Corneau, Guy, 1951- (Η τέχνη της ζωής, 2004)
Εκείνη είχε προετοιμαστεί για μια ερωτική βραδιά· εκείνος για ύπνο. Τον πλησιάζει ορεξάτη· την απομακρύνει κουρασμένος. Του γυρνάει την πλάτη πληγωμένη· την αναζητά μετανιωμένος. Εκείνη τον αγνοεί επιδεικτικά· εκείνος εξοργίζεται. Η συνέχεια είναι γνωστή: δυνατές φωνές και ξεσπάσματα θυμού. Δάκρυα και κατηγορίες. Η δαμόκλειος σπάθη του "Θα φύγω!". Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση; Εκείνη και Εκείνος περνούν κρίση, όπως πολλά σύγχρονα ζευγάρια. Ο Guy Corneau υποστηρίζει ότι πρέπει πρώτα απ' όλα να κερδίσουμε το δικαίωμα να είμαστε ο εαυτός μας, τολμώντας να αντιμετωπίσουμε τα "φαντάσματα" του παρελθόντος, για να μπορέσουμε να βιώσουμε έναν ευτυχισμένο έρωτα. Οι σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών, κυρίως οι σχέσεις πατέρα-κόρης και μητέρας-γιού, η υπερπροστατευτικότητα, η αδιαφορία, η καταπίεση ή η βία που βιώσαμε μέσα στην οικογένεια καθορίζουν άμεσα την επιλογή συντρόφου και επαναλαμβάνονται στο ερωτικό πεδίο.