Ο ένας και μοναδικός Ιβάν - Castelao, Patricia; Παπαμιχαήλ-Λαϊνά, Κλαίρη; Applegate, Katherine A., 1965- (Polaris, 2014)
Οι άνθρωποι λένε: Ο γορίλας του αυτοκινητόδρομου. Ο πίθηκος στην Έξοδο 8. Ο ένας και μοναδικός Ιβάν, ο φοβερός και τρομερός γορίλας. Εμένα φωνάζουν με αυτά τα ονόματα, αλλά δεν είμαι εγώ. Εγώ είμαι ο Ιβάν, σκέτο Ιβάν, μόνο Ιβάν. Νομίζω πως γεννήθηκα καλλιτέχνης. Ακόμα κι όταν ήμουν μωρό, στην αγκαλιά της μάνας μου, είχα καλλιτεχνικό μάτι. Έβλεπα σχήματα στα σύννεφα και γλυπτά στις πέτρες που κατρακυλούσαν στα ρυάκια. Γραπωνόμουν από χρώματα - από το κατακόκκινο λουλούδι που δεν έφτανα, από το εβένινο πουλί που πετούσε δίπλα μου. Η Κάθριν 'Απλγκεϊτ δημιουργεί με χιούμορ και ευαισθησία μια αξέχαστη ιστορία για τη φιλία, την τέχνη και την ελπίδα. Έγραψε το βιβλίο Ο ένας και μοναδικός Ιβάν εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία. Ο πραγματικός Ιβάν ζούσε μόνος του σ' ένα μικροσκοπικό κλουβί για είκοσι εφτά χρόνια, σ' ένα εμπορικό κέντρο, προτού μεταφερθεί μετά από τη δημόσια κατακραυγή στον Ζωολογικό Κήπο της Ατλάντας όπου στεγάζεται η μεγαλύτερη αγέλη από γορίλες στις ΗΠΑ. Έγινε διάσημος και ήταν πολύ αγαπητός έως το θάνατό του το καλοκαίρι του 2012. Ο Ιβάν ήταν πασίγνωστος για τις ζωγραφιές του, τις οποίες «υπέγραφε» με το αποτύπωμα του αντίχειρά του.