Τα 23 τάγματα των τελωνίων : ο τελωνισμός της ψυχής - Κόρης, Γιώργος (Λιακόπουλος, 2003)
Τα 23 Τελώνια είναι 23 έλεγχοι που υφίσταται η ψυχή του ανθρώπου μετά το θάνατό του για συγκεκριμένα αμαρτήματα. Σε κάθε έλεγχο εξετάζετε η ψυχή για ένα συγκεκριμένο αμάρτημα. Αν δεν έχει υποπέσει σ’ αυτό το αμάρτημα προχωρά στο επόμενο τελώνιο και αν κατορθώσει και περάσει και το εικοστό τρίτο τελώνιο φτάνει μπροστά στην Πύλη του Παραδείσου. Αν όμως έχει υποπέσει σ’ αυτό το αμάρτημα, τότε τα τελώνια αυτού του ελέγχου την αρπάζουν και την οδηγούν στο σκοτεινό Άδη, όπου περιμένει την Τελική Κρίση στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να οδηγηθεί τελικά στην Κόλαση. 1. το τελωνιο της κακολογιας 2. το τελωνιο της υβρης 3. το τελωνιο του φθονου 4. το τελωνιο του ψεματος 5. το τελωνιο του θυμου και της οργης 6. το τελωνιο της υπερηφανιας 7. το τελωνιο της βλασφημιας 8. το τελωνιο της φλυαριας και της ανοησιας 9. το τελωνιο του τοκου και του δολου 10. το τελωνιο της τεμπελιας και του υπνου 11. το τελωνιο της φιλαργυριας 12. το τελωνιο της μεθης 13. το τελωνιο της μνησικακιας 14. το τελωνιοτης μαγειας και της μαντειας 15. το τελωνειο της λαιμαργιας 16. το τελωνειο της ειδωλολατρειας 17. το τελωνειο της ομοφυλοφιλιας 18. το τελωνειο της φιλαρεσκειας 19. το τελωνιο της μοιχειας 20. το τελωνειο του φονου 21. το τελωνιο της κλεψιας 22. το τελωνιο της πορνειας 23. το τελωνιο της ασπλαχνιας