Λορέντζος Μαβίλης : πολιτικός, ποιητής, εθνικός ήρωας - Καραπάνου, Άννα (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2014)
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους και την ενσωμάτωση των Νέων Χωρών στον εθνικό κορμό, διοργάνωσε τον Δεκέμβριο του 2012 αφιέρωμα στον πολιτικό, ποιητή και εθελοντή στρατιώτη Λορέντζο Μαβίλη (1860 - 1912), ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Δρίσκου στις 28 Νοεμβρίου 1912. Μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών, που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση, αναδεικνύεται η πολύπλευρη προσωπικότητα του Μαβίλη καθώς και το πολιτικό και λογοτεχνικό πλαίσιο της εποχής όπου έδρασε. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται βέβαια στο ποιητικό του έργο, το οποίο, παρ` ότι ποσοτικά περιορισμένο, τον αναδεικνύει ως έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γενιάς του και άξιο συνεχιστή της Επτανησιακής Σχολής