Κομήτης στην κοιλάδα : μια ιστορία με τα Μούμιν - Jansson, Tove, 1914-2001 (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Μούμιν, 2013)
Ένας κομήτης σκίζει το διάστημα ίσια καταπάνω στη Γη και κανείς δεν ξέρει πώς να σωθεί! Θα καταστρέψει τους πάντες και τα πάντα; Ο Μούμιν αποφασίζει να ψάξει το θέμα, να προσπαθήσει να βρει λύση. Μαζί με τον Σνίφιν ξεκινούν και ρίχνονται με τα μούτρα σε μια περιπέτεια, που θα είναι σίγουρα γεμάτη κινδύνους και υποσχέσεις. Ο Σνούφκιν θα τους συναντήσει και όλοι μαζί θα φτάσου ως το Αστεροσκοπείο, στην κορυφή των Μοναχικών Βουνών, για να ρωτήσουν τους σοφούς καθηγητές και να μάθουν για τον Κομήτη. Στο δρόμο τους συναντούν κροκόδειλους, θησαυρούς, και τα αδέρφια Σνόρκιν. Και μαθαίνουν οτι ο Κομήτης δεν θα πέσει σε κάποιο μακρινό σημείο της Γης, αλλά ακριβώς στην Κοιλάδα των Μούμιν! Η οικογένεια Μούμιν, με τους πολλούς και διάφορους συγγενείς και φίλους της, που κατά καιρούς φιλοξενούνται στο Σπίτι στην Κοιλάδα, είναι μεταξύ των σπουδαιότερων χαρακτήρων, που έχει να επιδείξει η παιδική λογοτεχνία. Οι ιστορίες τους, γραμμένες και εικονογραφημένες από την Τούβε Γιάνσον, ξετυλίγονται μέσα σ έναν κόσμο μαγικό, όπου κατοικούν πλάσματα της φαντασίας - αλλά με τόσο αναγνωρίσιμα ανθρώπινα χαρακτηριστικά! Σαν όλα τα σπουδαία έργα της παιδικής λογοτεχνίας δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, αλλά σε αναγνώστες κάθε ηλικίας. Παρά την ηλικία τους (πρωτοεμφανίστηκαν στη δεκαετία του σαράντα, μέσα στην αναστάτωση και τη σκοτεινιά του πολέμου) τα Μούμιν εξακολουθούν να μιλούν σε κάθε εποχή χάρη στην πρωτοποριακή ακόμα στάση τους απέναντι στη ζωή, στην ομορφιά, στην τέχνη, στην οικογένεια, χάρη στο συχνά ανατρεπτικό τους χιούμορ, χάρη στη σπάνια αυθεντικότητα που διακρίνει τις σχέσεις και τα όνειρά τους. Ως παιδικές ιστορίες οι ιστορίες των Μούμιν είναι αστείες, ενδιαφέρουσες, σφιχτοδεμένες. Αλλά σε όλες διακρίνεται κι ένας βαθύτερος τόνος που κεντρίζει τη σκέψη των ενηλίκων αναγνωστών. Οι χαρακτήρες, άλλωστε, είναι εκπληκτικά σύνθετοι και πειστικοί. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και, επίσης, έχει δραματοποιηθεί για το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.