Καλοκαιρινή μπόρα : μια ιστορία με τα Μούμιν - Jansson, Tove, 1914-2001 (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Μούμιν ;, 2013)
Όταν η Κοιλάδα πλημμυρίζει και το σπίτι τους βρίσκεται κάτω από το νερό, η οικογένεια Μούμιν αναγκάζεται να βρει ...άλλο σπίτι. Κι ευτυχώς: εκεί που είναι σκαρφαλωμένοι στη σκεπή τους για να σωθούν, ένα πελώριο σπίτι περνάει πλέοντας από δίπλα τους. Ένα σπίτι περίεργο, γεμάτο παράξενα πράγματα κι αλλόκοτους θορύβους και μυστήρια δωμάτια. Οι Μούμιν, όμως, θα ταξιδέψουν μ αυτό - κι όχι μόνο πάνω στο νερό. Όταν το καινούργιο σπίτι σταματά στην ακτή, ο Μούμιν και η δεσποινίς Σνόρκιν αποφασίζουν να περάσουν μια νύχτα στη στεριά. Μα ξυπνώντας την άλλη μέρα το πρωί, το σπίτι έχει γίνει άφαντο. Η Μαμά Μούμιν κοντεύει να τρελαθεί από την ανησυχία της. Μα ο Μπαμπάς Μούμιν καταστρώνει ένα θαυμάσιο σχέδιο για να ξαναβρεθούν όλοι μαζί. Η οικογένεια Μούμιν, με τους πολλούς και διάφορους συγγενείς και φίλους της, που κατά καιρούς φιλοξενούνται στο Σπίτι στην Κοιλάδα, είναι μεταξύ των σπουδαιότερων χαρακτήρων, που έχει να επιδείξει η παιδική λογοτεχνία. Οι ιστορίες τους, γραμμένες και εικονογραφημένες από την Τούβε Γιάνσον, ξετυλίγονται μέσα σ έναν κόσμο μαγικό, όπου κατοικούν πλάσματα της φαντασίας - αλλά με τόσο αναγνωρίσιμα ανθρώπινα χαρακτηριστικά! Σαν όλα τα σπουδαία έργα της παιδικής λογοτεχνίας δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, αλλά σε αναγνώστες κάθε ηλικίας. Παρά την ηλικία τους (πρωτοεμφανίστηκαν στη δεκαετία του σαράντα, μέσα στην αναστάτωση και τη σκοτεινιά του πολέμου) τα Μούμιν εξακολουθούν να μιλούν σε κάθε εποχή χάρη στην πρωτοποριακή ακόμα στάση τους απέναντι στη ζωή, στην ομορφιά, στην τέχνη, στην οικογένεια, χάρη στο συχνά ανατρεπτικό τους χιούμορ, χάρη στη σπάνια αυθεντικότητα που διακρίνει τις σχέσεις και τα όνειρά τους. Ως παιδικές ιστορίες οι ιστορίες των Μούμιν είναι αστείες, ενδιαφέρουσες, σφιχτοδεμένες. Αλλά σε όλες διακρίνεται κι ένας βαθύτερος τόνος που κεντρίζει τη σκέψη των ενηλίκων αναγνωστών. Οι χαρακτήρες, άλλωστε, είναι εκπληκτικά σύνθετοι και πειστικοί. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και, επίσης, έχει δραματοποιηθεί για το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.