Σπήλαια στο φως : μυστηριακό ταξίδι κάτω από τη γη με το φακό του Γιώργου Αβαγιανού - Αβαγιανός, Γιώργος (Έθνος, 2008)
Παρά το μικρό της μέγεθος, η Ελλάδα θεωρείται, σύμφωνα με διάφορες έγκυρες καταγραφές, ως η χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς σπηλαίων, όχι μόνο αναλογικά προς την έκτασή της αλλά και κατ' απόλυτο αριθμό. Σήμερα, τα επισήμως καταγεγραμμένα σπήλαια της ελληνικής γης έχουν ξεπεράσει τα 8.000, ενώ λίγοι διαφωνούν στην εκτίμηση ότι στα σπλάχνα της κρύβονται πολλά περισσότερα που, απλώς, δεν έχουν εντοπισθεί. [...] Σε μια προσπάθεια που κράτησε πολλά χρόνια, κατόρθωσα να φωτογραφίσω τα σηματικότερα σπήλαια της Ελλάδας και είναι η πρώτη φορά που αυτή η δουλειά παρουσιάζεται ολοκληρωμένα, μέσα από τη σειρά "Υπέροχη Ελλάδα". Τα σπήλαια που παρουσιάζουμε είναι χερσαία και η είσοδός τους δεν είναι βάραθρο. Τα σπηλαιοβάραθρα θα περιληφθούν σε επόμενο λεύκωμα... Γιώργος Αβαγιανός