Η Άννα των αγρών : L.M. Montgomery - Montgomery, Lucy Maud, 1874-1942 (Κλασική λογοτεχνία για παιδιά : Τόξο, 2001)
Η εντεκάχρονη 'Αννα Σίρλεϊ δεν είχε γνωρίσει ποτέ ένα πραγματικό σπιτικό. Από τότε που πέθαναν οι γονείς της, όταν ήταν τριών μηνών, ζούσε πότε σε θετές οικογένειες και πότε σε ορφανοτροφείο. Όταν την έστειλαν λοιπόν να μείνει με τη Μάριλα και τον Μάθιου Κάθμπερτ στη φάρμα Γκριν Γκέιμπλς στο νησί του πρίγκιπα Εδουάρδου, πίστεψε πως βρήκε τελικά ένα σπιτικό. Το Γκριν Γκέιμπλς είναι το ομορφότερο μέρος που αντίκρισε ποτέ της και, πάνω απ' όλα, αυτή τη φορά θα την υιοθετούσαν. Αλλά το τελευταίο πράγμα που περίμεναν οι Κάθμπερτ ήταν ένα ζωηρό κοκκινομάλλικο και φλύαρο κοριτσάκι με μεγάλη φαντασία και ατίθασο χαρακτήρα, και έτσι η 'Αννα δεν ήταν καθόλου σίγουρη πως θέλουν να την κρατήσουν. Το μόνο που ήθελε πάντα ήταν να ανήκει κάπου και ονειρεύεται πως τη λένε 'Αννα του Γκριν Γκέιμπλς. Θα πραγματοποιηθούν άραγε τα όνειρά της;