Σιωπηλή πέτρα : μυθιστόρημα - Αμανατίδου, Ευρυδίκη, 1963- (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία / Μίνωας, 2014)
Αρχές καλοκαιριού 1981. Το πλοίο της άγονης γραμμής αποβιβάζει μια ετερόκλητη ομάδα σε ένα λησμονημένο νησί του Αιγαίου. Αποσκευές τους τα εργαλεία για μια ανασκαφή. Είναι όμως μόνο το αρχαιολογικό ενδιφέρον που τους συνδέει ή κάτι βαθύτερο; Μια χειμωνιάτικη νύχτα του 2002, ένα ελικόπτερο αποβιβάζει τη μοναδική του επιβάτιδα σε μια μικροσκοπική γωνιά του Αιγαίου. Αποσκευές της, ο φωτογραφικός της εξοπλισμός, ένα νεανικό ημερολόγιο και η δίψα για εκδίκηση. Είναι ο λόγος της επίσκεψης της αυτός που υποστηρίζει ή μήπως γνωρίζει περισσότερα από όσα αποκαλύπτει; Σε ένα μικρό νησί της Ελλάδας, τα καλοκαίρια διαδέχονται τον χειμώνα αφήνοντας τη γλυκόπικρη γεύση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Το μόνο που φαίνεται να συνδέει το παρελθόν με το παρόν είναι η σιωπηλή πέτρα, η γη που με φειδώ αποκαλύπτει τα μυστικά της.