Φίλιππος B' ́ο Μακεδών - Worthington, Ian (Θεωρητικές επιστήμες : Ιστορία, 2011)
Ο Φίλιππος Β' ήταν άραγε ένας ιμπεριαλιστής που ήθελε να στερήσει την ελευθερία από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως τον κατηγορούσε ο Δημοσθένης, ένας καιροσκόπος που εκμεταλλεύτηκε κυνικά τις περιστάσεις και την τύχη για να πετύχει τους σκοπούς του; Ή μήπως ήταν ένας βασιλιάς που επιδίωκε απλώς να ενώσει τη Μακεδονία, η οποία οδηγούνταν σταθερά προς τη διάλυση εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού και των επιδρομών των ξένων, να αλλάξει την οικονομία της και να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για τον λαό της; Φιλοδοξούσε να γίνει απόλυτος μονάρχης και να θεοποιηθεί στο τέλος της ζωής του; Αν ναι, σε ποιο βαθμό επηρέασε σε αυτό τον Αλέξανδρο, που η αξίωση του να λατρεύεται ως θεός υπαγόρευε τις πράξεις και τις πολιτικές του; Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα και επανεξετάζο-ντας όλες τις γραπτές μαρτυρίες, ο Ian Worthington ανασυνθέτει με λεπτομέρειες τον βίο του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φωτίζοντας τα επιτεύγματα του στον πολιτικό, τον οικονομικό, τον στρατιωτικό και τον πολιτισμικό τομέα. Στο βιβλίο περιγράφεται το πώς ο Φίλιππος πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει, και ακόμα περισσότερους, συνδυάζοντας τη διπλωματία (μέρος της οποίας ήταν η πολυγαμία και η δωροδοκία) και τη στρατιωτική ισχύ με μια απαράμιλλη ικανότητα να στρέφει τους εχθρούς του τον έναν εναντίον του άλλου. 0 συγγραφέας επίσης εξετάζει τις επιρροές που δέχτηκε ο Φίλιππος, τα κίνητρα και τους στόχους του, αλλά και την πολύπλοκη σχέση του με τον Αλέξανδρο. "Ο Ian Worthington έχει μελετήσει όσο λίγοι τη σταδιοδρομία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την παρακμή των ελληνικών πόλεων-κρατών. Τώρα αξιοποιεί την εμπειρία και τις γνώσεις του για να φωτίσει το πρόσωπο του Φιλίππου, του αρχιτέκτονα αυτής της ιστορικής εξέλιξης, και το αποτέλεσμα της εργασίας του είναι ακριβώς όπως το περιμέναμε: εμπεριστατωμένη έρευνα, ανεξάρτητη σκέψη, ένα βιβλίο που θα συναρπάσει το ευρύ κοινό και θα αποτελέσει πολύτιμη συμβολή στην επιστήμη".