Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός : η επίδραση της Ανατολής - Burkert, Walter, 1931-2015 (Παπαδήμας, 2000)
Ο Λάμπρος πολιτισμός των αρχαίων ελλήνων συχνά θεωρήθηκε ότι ξεπρόβαλε από μόνος του ως θαύμα και ότι δεν όφειλε ουσιαστικά τίποτα στους γειτονικούς πολιτισμούς. Ο συγγραφέας επιχειρηματολογεί με δυναμικό τρόπο ενάντια σε αυτήν την παραπλανητική όψη, στοχεύοντας σε μια ισορροπημένη εικόνα της αρχαϊκής εποχής κατά την οποία, υπό την επιρροή της σημιτικής ανατολής- από συγγραφείς, τεχνίτες, έμπορους, θεραπευτές- ξεκίνησε η μοναδική άνθιση του ελληνικού πολιτισμού, που έμελλε να αναλάβει την πολιτισμική ηγεμονία στη μεσόγειο.