Παράδοξα : θεωρίες που αφορούν τη λογική, το χώρο, το χρόνο, τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία - Sainsbury, Richard Mark (Κέδρος, 2010)
Έχετε αντιμετωπίσει καταστάσεις όπου τα φαινόμενα μάλλον απατούν; Αυτό ισχύει στα παράδοξα, που προκύπτουν με βάση μια συλλογιστική η οποία μας οδηγεί σε ένα προφανώς λογικά απαράδεκτο συμπέρασμα, το οποίο όμως βασίζεται σε προφανώς αποδεκτές υποθέσεις. Ο καθηγητής φιλοσοφίας Ρ. Μ. Σένσμπουρι μας ξεναγεί στο λαβυρινθώδη, προκλητικό όσο και γοητευτικό αινιγματικό κόσμο των παραδόξων. Εξηγεί ότι συνδυάζουν τη διασκέδαση με την απαιτητική πνευματική άσκηση, την έρευνα με την γόνιμη αντιπαράθεση, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολο να διατυπωθούν, δύσκολο όμως να «επιλυθούν». Σημειώνει ότι, σε αντίθεση με τα αινίγματα συναναστροφών και τις σπαζοκεφαλιές, πρόκειται για πολυσύνθετα πνευματικά παιχνίδια, που συνδέονται ιστορικά με κρίσιμους σταθμούς και επαναστατικά βήματα στο χώρο της διανόησης, ενώ εγείρουν σοβαρά θεωρητικά ζητήματα που σχετίζονται με τα πεδία της Φιλοσοφίας, της Λογικής, των Μαθηματικών. Με οξύνοια, χιούμορ και σαφήνεια. Ο Σένσμπουρι παραθέτει μερικά πασίγνωστα παράδοξα, προσκαλώντας τον αναγνώστη να αναμετρηθεί μαζί τους. Μεταξύ αυτών, τα παράδοξα του Ζήνωνα, με πιο γνωστό των αγώνα δρόμου ανάμεσα στον Αχιλλέα και στη χελώνα, τα παράδοξα του ψεύτη, το παράδοξο του Ράσελ, το δίλημμα του φυλακισμένου, το παράδοξο των κοράκων, το απροειδοποίητο διαγώνισμα κ.ά.