Χωρίς αντίο : μυθιστόρημα - Reid, Brenda (Διόπτρα, 2010)
Ελλάδα 1936. Ο 'Αγγλος διπλωμάτης Χιου και η σύζυγός του φτάνουν στην Κρήτη για έναν αργοπορημένο μήνα του μέλιτος... Η Έβενλυ ερωτεύεται τον τόπο και τους κατοίκους του κι ενώ ο Χιου θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στην πρωτεύουσα, εκείνη αποφασίζει να παραμείνει στο νησί και να επιδιορθώσει το ετοιμόρροπο σπίτι που ανήκει στην οικογένεια του Χιου. Δειλά-δειλά θα έρθει σε επαφή με τους ντόπιους και θα καταφέρει με τον καιρό να κερδίσει τη συμπάθειά τους, ενώ μια φιλία κι ένας αναπάντεχος έρωτας θα σημαδέψουν για πάντα τη ζωή της. Τα σκούρα σύννεφα του πολέμου, όμως, πυκνώνουν έντονα στον ορίζοντα και το νησί μέλλει σύντομα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, βίας και αιματοχυσίας. Για την Έβενλυ, τους φίλους της και την οικογένειά της, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής τους.