Δέντρα στο χιόνι : Έθαν Φρομ : μυθιστόρημα - Κωνσταντίνου, Ν.
Το έργο της Ήντιθ Γουόρτον, Ήθαν Φρομ, είναι μια νουβέλα με φόντο το γυμνό χειμωνιάτικο τοπίο της Νέας Αγγλίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για μια ιστορία της οποίας ο κεντρικός ήρωας, ο νεαρός Ήθαν Φρομ, ονειρεύεται να αποδράσει από το ασφυκτικό περιβάλλον του χωριού του. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια γι' αυτόν. Έτσι ο πρωταγωνιστής βρίσκεται παντρεμένος «από υποχρέωση» με την αρκετά μεγαλύτερη του Ζήνα, τη γυναίκα που φρόντιζε τη μητέρα του. Προοδευτικά, η φιλάσθενη - όπως θ' αποδειχθεί - σύζυγος εξελίσσεται σε μια στενόχωρη, καταπιεστική, ανήμπορη ύπαρξη που επιβαρύνει την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση του Ήθαν. Η ξαφνική παρουσία μίας βοηθού στο σπίτι - συγκεκριμένα της άπορης νεαρής ξαδέρφης της Ζήνα - αναπτερώνει το ηθικό του ήρωα, που μαζί της νιώθει τα δειλά σκιρτήματα του αληθινού έρωτα. Όμως, μια αναπάντεχη τροπή των γεγονότων θα βυθίσει τους ήρωες στη δυστυχία τη μοναξιά και την τραγωδία. Με χαρακτηριστική λιτότητα και αμεσότητα, η συγγραφέας πλάθει μια τραγική ιστορία με θέμα την ανθρώπινη ανάγκη για αγάπη, στοργή και συντροφικότητα σ' έναν τόπο όπου δεν υπάρχει παρά κρύο και ερημιά.