Σχολική παιδαγωγική - Ξωχέλλης, Παναγιώτης Δ. (Παιδαγωγική και εκπαίδευση, 2010)
Το παρόν βιβλίο πραγματεύεται τη θεματική του επιστημονικού κλάδου που ονομάζεται `Σχολική Παιδαγωγική` και διαιρείται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος εξετάζει το σχολείο, ως κοινωνικό θεσμό και εστία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στους βασικούς σταθμούς εξέλιξής του, καθώς και σε ό, τι αφορά τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έγιναν στη μεταπολεμική περίοδο γενικά και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Το δεύτερο μέρος πραγματεύεται τις δύο βασικές λειτουργίες του σχολείου, κοινωνικοποίηση και διδασκαλία, από θεωρητική και ερευνητική σκοπιά. Το τρίτο μέρος, τέλος, έχει ως αντικείμενο τους δύο βασικούς συντελεστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον εκπαιδευτικό και το μαθητή, σε ό, τι αφορά τους διακριτούς ρόλους τους και τις κύριες δραστηριότητές τους στο σχολείο. (. . .)