Αμερικάνικη λήθη - Καλοσπύρος, Λευτέρης; Πολυκανδριώτης, Γιάννος; Wallace, David Foster, 1962-2008 (Ξένη πεζογραφία / Κέδρος, 2011)
Οι ιστορίες που συνθέτουν την "Αμερικάνικη λήθη" συστήνουν ένα τολμηρό, μεγαλειώδες έργο εν προόδω. Ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ο πιο χαρισματικός συγγραφέας της γενιάς του, σύμφωνα με τους Τζόναθαν Φράνζεν και Ζέιντι Σμιθ, χαρτογραφεί την ανθρώπινη συνείδηση, αναπαριστάνοντας σε αργή κίνηση τις απρόβλεπτες πορείες και τις επικίνδυνες στροφές που αναγκάζεται να πάρει ο ανθρώπινος νους σε επώδυνες και οριακές καταστάσεις. Το άγχος του σύγχρονου ανθρώπου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που νομίζει πως έχουν οι άλλοι από εκείνον, τα κρυφά παράδοξα των ερωτικών σχέσεων, η Αμερική και οι ψυχώσεις της λίγο πριν και λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και η ατέρμονη πάλη του ανθρώπου ενάντια στη μοναξιά, που επιτείνει η υπερπροσφορά των τεχνολογικών ευκαιριών, είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα που εξερευνά, με σπάνια ανθρωπογνωστική ευαισθησία και καυστικό χιούμορ, ένας από τους πιο εκρηκτικούς και πολυσυζητημένους συγγραφείς της εποχής μας, άξιος συνεχιστής του Ναμπόκοβ, του Μπέκετ και του Τόμας Πίντσον. "Το χάρισμα του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας βρίσκεται στην ικανότητά του να αναλύει χαρακτήρες με αμέτρητα προβλήματα και ανίατες νευρώσεις, με τρόπο που κάνει τον αναγνώστη να συμπάσχει με αυτούς και την παράδοξη ζωή τους." ("Chicago Tribune") "Ο πιο ζωηρός συγγραφέας πρόζας της εποχής μας και εκείνος που μιλάει με μεγαλύτερη ειλικρίνεια για την ανθρώπινη κατάσταση." ("The New York Magazine") "Οραματιστής, επιδέξιος τεχνίτης, συγγραφέας με κωμική φλέβα... Ο Γουάλας είναι τόσο νεωτεριστής, που κινείται σε τελείως διαφορετικό χωροχρονικό συνεχές από όλους μας!" (Ζέιντι Σμιθ) Επίμετρο: Λευτέρης Καλοσπύρος.