'21 : οι πρωτεργάτες αφηγούνται την Επανάσταση - Καρδάσης, Βασίλης Α. 1956-; Ψαρομηλίγκος, Αρτέμης (Ε-Ιστορικά, 2010)
Περιέχονται τα κείμενα: -Νίκος Ροτζώκος, Διονύσης Τζάκης, "Αφηγήσεις πρωτεργατών περί την έναρξη και επικράτηση των ελληνικής επανάστασης" - Εμμανουήλς Ξάνθος, "Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρείας" - Αθανάσιος Ξόδιλος, "Η εταιρεία των Φιλικών και τα πρώτα συμβάντα του 1821" - Παλαιών Πατρών Γερμανός, "Απομνημονεύματα" - Αμβρόσιος Φραντζής, "Επιτομή της ιστορίας της αναγεννηθείσης Ελλάδος" - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, "Διήγησις συμβάντων των ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836" - Φωτάκος (Φώτιος Χρυσανθόπουλος), "Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως" - Κανέλλος Δεληγιάννης, "Απομνημονεύματα" - Κωνσταντίνος Μεταξάς, "Ιστορικά απομνημονεύματα εκ της Ελληνικής Επαναστάσεως" - Αναστάσιος Ορλάνδος, "Ναυτικά ήτοι Ιστορία των κατά των υπέρ ανεξαρτησίας της Ελλάδος αγώνα πεπραγμένων υπό των τριών ναυτικών νήσων, ιδίως δε των Σπετσών" - Κωνσταντίνος Νικόδημος, "Υπόμνημα της νήσου Ψαρών" - Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, "Απομνημονεύματα ή Αληθή ιστορικά γεγονότα του 1821 μη αναφερόμενα εν ταις ελληνικαίς ιστορίαις" - Αλέξανδρος Κριεζής, "Απομνημονεύματα (Γιορνάλε διά την ανεξαρτησίαν του έθνους)" - Διονύσιος Σουρμελής, "Ιστορία των Αθηνών κατά τον υπέρ ελευθερίας αγώνα" - Χριστόφορος Περραιβός, "Απομνημονεύματα πολεμικά, διαφόρων μαχών συγκροτηθεισών μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών" - Μακρυγιάννης, "Απομνημονεύματα" - Νικόλαος Κασομούλης, "Ενθυμήματα στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων"