1821, οι αθέατες όψεις - Ars, Grigori L. (Ε-Ιστορικά, 2008)
Πίσω από την "πρώτη ανάγνωση" της Ιστορίας της Επανάστασης του 1821 ("Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία", "Ο Κολοκοτρώνης μπήκε στην Τριπολιτσά", "Ο Κανάρης πυρπόλησε τη ναυαρχίδα"), υπάρχει μια δεύτερη, και ίσως ουσιαστικότερη, ανάγνωση. Αυτή που ασχολείται και προσπαθεί να διερευνήσει τη διεθνή διάσταση του επαναστατικού εγχειρήματος, τις συνωμοτικές αδελφότητες, τα διπλωματικά παρασκήνια, τη διαβαλκανική διάσταση της εξέγερσης. Τα κείμενα του συλλογικού αυτού έργου συγκροτήθηκαν από τα περιεχόμενα τευχών του περιοδικού "Ε- Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας".