Οι Σέρβοι : το χρονικό της Μεγάλης Μετανάστευσης - Tsernianski, Milos (Ιστορικό Μυθιστόρημα, 1993)
Το 18ο αιώνα, για να ξεφύγουν από την τουρκική κυριαρχία, χιλιάδες Σέρβοι μετανάστευαν στη γειτονική αυτοκρατορία, την Αυστρία. Πολλοί, όμως, απ' αυτούς ονειρεύονταν μια γη πιο μακρινή, μια γη σλάβικη κι ορθόδοξη σαν τη δική τους, όπου θα μπορούσαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους: τη Ρωσία. Το βιβλίο Οι Σέρβοι – Το Χρονικό της Μεγάλης Μετανάστευσης είναι το πιο γνωστό μυθιστόρημα του Μίλος Τσερνιάνσκι. Είναι η πιο πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία της σέρβικης λογοτεχνίας και μια από τις πιο εκπληκτικές της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ο Τσερνιάνσκι πέτυχε τη σύνθεση, μοναδική στο είδος της, της Ιστορίας και της προσωπικής ζωής, του λυρικού στοιχείου και του μεταφυσικού. Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί μέρος του θησαυρού της παγκόσμιας λογοτεχνίας.