Ο Ιερεμίας Μπένθαμ και η ελληνική επανάσταση - Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος; Παιονίδης, Φιλήμων, 1961-; Παιονίδης, Φιλήμων, 1961- (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2012)
Η συνεργασία των φιλοσόφων με τους φορείς της πολιτικής εξουσίας ή και η απευθείας εμπλοκή τους με την πολιτική έχει τις απαρχές της στην αρχαία Ελλάδα -με πρώτον διδάξαντα, σύμφωνα με την παράδοση, τον Θαλή τον Μιλήσιο- και συνεχίζεται, με κάποιες ευεξήγητες προσαρμογές και διαφοροποιήσεις, έως τις μέρες μας. Οι φιλόσοφοι αισθάνονται συχνά ότι κατέχουν μια ειδικού τύπου γνώση, η οποία είναι απαραίτητη για την ορθή άσκηση της πολιτικής εξουσίας, ενώ ενίοτε και οι κρατούντες βιώνουν την ανάγκη μιας θεωρητικής θεμελίωσης της πολιτικής που με δημοκρατικό ή όχι τρόπο ασκούν. Η εμπλοκή των φιλοσόφων στην πολιτική συχνά αποβαίνει τραυματική για αυτούς, φαινόμενο άξιο μιας ιδιαίτερης μελέτης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπεράσματα χρήσιμα τόσο για την πολιτική φιλοσοφία όσο και για την πολιτική πράξη.