Η ζωή στο βουνό : μυθιστόρημα - Θεοτόκης, Κωνσταντίνος, 1872-1923 (Καστανιώτης, 1999)
Εκατόν τρία χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της Η ζωή στο βουνό παραδίδεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Γραμμένη στα γαλλικά και δημοσιευμένη στο Παρίσι το 1895, είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ληστρικό μυθιστόρημα, δεν περιορίζεται όμως στην περιγραφή των ληστρικών ηθών· ο συγγραφέας αφηγείται παράλληλα μια ερωτική ιστορία, αλλά και προχωράει σε μια ανατομία της πολιτικής ζωής, όπως είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του και την απειρία του, ο Θεοτόκης κατορθώνει να στήσει ένα ολοκληρωμένο μυθιστορηματικό σύμπαν, που μέσα του κινούνται, δραματικά και αποτελεσματικά, οι ήρωές του, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται ανάγλυφα το κοινωνικό φόντο της εποχής. Η κατά σημεία θεατρική δομή του βιβλίου συμβάλλει σε μια δραματικότερη πρόσληψη εκ μέρους του αναγνώστη, ενώ παράλληλα ζωντανεύει πρόσωπα και χαρακτήρες. Εν κατακλείδι: παρά τις αναπόφευκτες ατέλειές της ως πρωτολείου, Η ζωή στο βουνό διαβάζεται με πραγματικό ενδιαφέρον από τον σημερινό αναγνώστη και, κυρίως, φωτίζει μ' ένα καινούριο φως τη μετέπειτα πορεία του σημαντικότατου Κερκυραίου πεζογράφου.