Θεόδωρος Φλογαϊτης : ένας ανυποχώρητος μαχητής της συνταγματικής νομιμότητας - Κύρκος, Χαράλαμπος Χ. (Προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήμης ;, 2009)
[...] Ο Θεόδωρος Φλογαΐτης ήταν, από ιδιοσυγκρασία, αντικονφορμιστής. Αυτό φανερώνουν και οι αλλεπάλληλες αρνήσεις του να δεχτεί υψηλές δημόσιες θέσεις. Σε αυτό, ίσως, οφειλόταν και η αντιπάθειά του προς τα πολιτικά κόμματα, όχι μόνο για τον τρόπο πολιτικής σκέψης και δράσης τους, αλλά και γιατί δεν μπορούσε να συμβιβαστεί εύκολα με την περιοριστική πολιτική γραμμή και πειθαρχία που επέβαλλαν. Έτσι, ήταν, στην ουσία, διαρκώς ένας κομματικά "ανένταχτος", ακόμη και όταν πολιτευόταν κάτω από κάποια κομματική σημαία. Ήταν ένας μόνιμος "ανεξάρτητος βουλευτής", είτε μέσα στο κοινοβούλιο, είτε έξω από αυτό. [...] Συνοψίζοντας, μπορεί κανείς να καταλήξει ότι η συμβολή του Θεόδωρου Φλογαΐτη συνίσταται στον αγώνα για την ανάπτυξη της συνταγματικής συνείδησης, της συνείδησης συνταγματικής νομιμότητας, καθώς και των φιλελεύθερων ιδεών της αστικής δημοκρατίας. (από τον πρόλογο, Γιώργος Κασιμάτης)