Έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας : κατάλογος - Αναστασίου, Τάσος (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2005)
Αν ισχύει "Μία εικόνα χίλιες λέξεις", τότε ισχύει και "Μια πολιτική γελοιογραφία χίλια πολιτικά και κοινωνικά σχόλια". Οι γελοιογράφοι, με τα σχέδια και τα σκίτσα τους, με λόγια ή και χωρίς λόγια, παρατηρούν και σχολιάζουν πρόσωπα και καταστάσεις της επικαιρότητας. Υπερβάλλουν, καταγγέλλουν, προειδοποιούν, διακωμωδούν και γελοιοποιούν. Επικεντρώνονται σε σημεία που συνήθως περνούν απαρατήρητα, φέρνουν στο προσκήνιο μία άλλη οπτική, αντιμετωπίζουν τα θέματα με μια αίσθηση χιούμορ που προκαλεί. Καθώς μεγαλοποιούν τα γεγονότα, ή παραμορφώνουν λεπτομέρειες χαρακτηριστικών αποτυπώνουν με τον τρόπο τους τα καθημερινά και εφήμερα συμβάντα, τα χρόνια και επαναλαμβανόμενα προβλήματα, τους πρωταγωνιστές αλλά και τους απλούς ανθρώπους. Οι γελοιογράφοι έχουν την ετοιμότητα και την πνευματική οξύνοια να ανταποκρίνονται στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με αμεσότητα, μέσα από τον ημερήσιο Τύπο. Εκφράζουν την κοινή γνώμη και αποτυπώνουν συλλογικές νοοτροπίες όπως έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα του χρόνου. Οι μύθοι, οι προκαταλήψεις, οι εικόνες και τα στερεότυπα ενός λαού βρίσκονται ενσωματωμένα στις γελοιογραφίες. Οι γελοιογράφοι ανήκουν σε μία ιδιαίτερη κατηγορία καλλιτεχνών. Πρέπει να συνδυάζουν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες. Παράλληλα με τις σχεδιαστικές ικανότητες, πρέπει να έχουν ευχέρεια σχολιασμού και αίσθηση του χιούμορ, πρέπει να είναι ενταγμένοι στον κοινωνικό ιστό, ώστε να είναι σε θέση να συνδιαλέγονται με την καθημερινή πραγματικότητα και να ασκούν την κριτική τους. Έτσι η πολιτική γελοιογραφία αποτελεί μία μορφή κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου μορφή ελέγχου που είναι αναπόσπαστο στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εάν κατά το 19ο αιώνα η γελοιογραφία υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς μπορούσε να πληροφορήσει και να διασκεδάσει ακόμα και τα αναλφάβητα τμήματα του πληθυσμού, σήμερα η δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας και του πολιτικού σκίτσου έχει αναβαθμιστεί μιας και η πραγματικότητα του οπτικοακουστικού πολιτισμού με το εύρος των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, τείνει να υπερσκελίσει τον κόσμο του γραπτού λόγου. Στην Έκθεση παρουσιάζονται 29 σκιτσογράφοι που παρακολουθούν τον παλμό της κοινής γνώμης όπως εκφράζεται μέσα από τον αθηναϊκό ημερήσιο και κυριακάτικο Τύπο. Ο καθένας από αυτούς -και ανάμεσά τους μία γυναίκα- έχει το δικό του ξεχωριστό στίγμα που τον κάνει αναγνωρίσιμο σε όλους μας, χωρίς καν να χρειάζεται να βάλει την υπογραφή του. Αναγνωρίσιμο μεν αλλά ίσως το έργο των πολιτικών γελοιογράφων να μην είναι τόσο αναγνωρισμένο. Η Έκθεση Πολιτικής Γελοιογραφίας που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σκοπό έχει να υπογραμμίσει τόσο την καλλιτεχνική όσο και την κοινωνική προσφορά των πολιτικών γελοιογράφων στο αέναο δημοκρατικό γίγνεσθαι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους γελοιογράφους που με περισσή προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και συμμετέχουν με σημαντικά έργα τους στην παρούσα Έκθεση. Ακόμη θα ήθελα από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και όλο το προσωπικό του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που συντόνισαν και έφεραν σε πέρας την Έκθεση αυτή.