Επαμεινώνδας Δ. Δεληγεώργης : πολιτική βιογραφία - Αντωνόπουλος, Ανδρέας Αθ., 1974- (Βιογραφίες πολιτικών ;, 2012)
Η παρούσα μελέτη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007 περισσότερο ως πραγματοποίηση μιας παλαιότερης επιθυμίας του γράφοντος να ασχοληθεί διεξοδικά με την πολιτική διαδρομή και τις ιδέες του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη. Εντούτοις, αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την καθοριστική συμβολή δύο κυρίως προσώπων: του πατέρα μου, Θανάση Αντωνόπουλου, ο οποίος στάθηκε, καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής, πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης. Και του καθηγητή και φίλου, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, η διαρκής ενθάρρυνση του οποίου και η πίστη του στο τελικό αποτέλεσμα υπήρξαν για τον συγγραφέα αφετηρία δύναμης και αισιοδοξίας. Εποικοδομητικές, άλλωστε, ήταν και οι παρατηρήσεις των Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, Αδαμάντιου Συρμαλόγλου και Πέτρου Μανταίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω και για τη βοήθεια που προσέφεραν ο Δημήτριος Ραυτόπουλος-Μαλακάσης, δισέγγονος του πολιτικού, ο Γεώργιος Κύρκος, ο Κώστας Παπαπαναγιώτου, ο Ανδρέας Πυλαρινός (διευθυντής της Αναγνωστικής Εταιρείας της Κέρκυρας), ο Πολύκαρπος Ρήγας (βιβλιοθηκονόμος της ΕΣΗΕΑ), ο Σάββας Κιναμπάς (τέως βιβλιοθηκονόμος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Εμμανουήλ Σ. Καλλέργης, ο Γιώργος Σκανδάλης, οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης της Βουλής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Κέρκυρας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Μεσολογγίου. Θερμά ευχαριστώ, επίσης, τη σύζυγό μου, Γιώτα, για την υπομονή και τη συμπαράστασή της. Μόνιμη πηγή έμπνευσης για την ευχερή περάτωση της όλης αυτής προσπάθειας υπήρξε ο γιος μου, Θανάσης, στον οποίο συν-αφιερώνεται η ανά χείρας εργασία. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που δέχτηκε να συμπεριλάβει την παρούσα μελέτη στη σειρά των επιστημονικών του δημοσιευμάτων. Εννοείται ότι οι όποιες ατέλειες ή παραλείψεις βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον συγγραφέα.